Çin lideri Xi Jinping üçüncü kez cumhurbaşkanı seçildi
Başkent Pekin’de devam eden Çin Ulusal Halk Kongresi’nin (CNUK) 14’üncü döneminin 1’inci Genel Kurulu’nda Xi, delegelerin oy birliği ile üçüncü kez devlet başkanı seçildi. tek aday olduğu oylama.
Kongrede Han Cing, devletin başkan yardımcısı, Cao Lici ise parlamento sözcüsü seçildi.
Xi, Cao ve Han yemin ederek göreve başladı.
2013 ve 2018 yıllarında iki kez devlet başkanı seçilen ve 10 yıl görev yapan Xi, 5 yıllığına yeniden seçilerek Halk tarihinde üçüncü kez cumhurbaşkanlığı görevine gelen ilk kişi oldu. Çin Cumhuriyeti.
Xi ayrıca, ordunun başındaki başkomutan olarak konumunu koruyarak, Merkez Askeri Komisyon Başkanı olarak yeniden seçildi.
Xi’nin üçüncü dönemde başkanlığını sürdüreceğinin işareti, 2018’de Çin Anayasası’nda yapılan değişiklikle verilmişti. Değişiklikle, devlet liderinin görev süresini iki dönemle sınırlayan kural kaldırılarak Xi’nin üçüncü döneminin önü açıldı.
Mao’dan sonraki ilk isim
69 yaşındaki Xi, Ekim 2022’de iktidardaki Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) 20. Ulusal Kongresi’nde üçüncü kez parti genel sekreteri seçildi ve parti liderliğini iki dönemden fazla elinde tutan ilk lider oldu. Çin Halk Cumhuriyeti, Mao Zidong. .
Tek parti hükümetinin olduğu ve parti ile devlet yönetiminin iç içe geçtiği Çin’de, üst düzey devlet görevleri parti iktidarının bir uzantısı olarak görülmekte ve aynı görevliler tarafından yürütülmektedir.
Xi, bugünkü haliyle 1982 Anayasası ile kurulan cumhurbaşkanlığında iki dönemden fazla görev yapan ilk lider olacak.
1949 yılında Çin Halk Cumhuriyeti’nin (ÇHC) kurulmasının ardından, cumhurbaşkanlığı ilk kez 1954 Anayasasında “ÇHC Başkanlığı” adıyla kurulmuştur. Ülkenin kurucu cumhurbaşkanı Mao, 1954-1959’da 5 yıl görevde kaldıktan sonra teslim etti. Ancak Kültür Devrimi sırasındaki siyasi çatışmalar ve tasfiyeler nedeniyle makam ya boşaldı ya da vekaleten devam etti.
Kültür Devrimi’nin ardından 1975’te kabul edilen Anayasa ile ÇHC Cumhurbaşkanlığı kaldırılırken, partinin devlet üzerindeki yetkisi yeniden vurgulandı.
Mao’nun 1976’daki ölümünün ardından, 1982 Anayasası ile gücün tek elde toplanmasını önlemek amacıyla “Cumhurbaşkanlığı” yeniden yapılandırıldı. Ding Xiaoping’in “yüksek lider” olarak kabul edildiği bu dönemde, parti genel sekreteri, devlet başkanı, başbakan ve Merkez Askeri Komisyon başkanlığında iktidarın tek elde toplanmasının önüne geçilmesi amaçlandı. orduyu ayrı kişiler tarafından yönetir.
Xi’den önceki iki başkan iki dönemde ayrıldı.
Ancak 1989’da Tiananmin Meydanı’ndaki protestoların yarattığı iç siyasi kriz, parti, devlet ve ordu liderliğini yeniden bir araya getirdi. Reform ve dışa açılma politikasının izlendiği ve yönetimde kurumsallaşma eğiliminin öne çıktığı bu dönemde, cumhurbaşkanlığına iki devrin sonunun getirilmesi, çatışmasız bir kuvvetler ayrılığını sağlayacak bir formül olarak görülüyordu.
Xi’den önce, 1993-2003 yılları arasında Jiang Zimin ve 2003-2013 yılları arasında Hu Cintao, iki dönem cumhurbaşkanı olarak görev yaptıktan sonra devlet ve parti pozisyonlarından ayrıldı.
Çin liderinin son dönemdeki uygulamalardan farklı olarak görevi üçüncü döneme devretmesi, yeni dönemde Xi’nin “tek adam” konumunun pekiştiğinin bir işareti olarak görülüyor.
Xi’nin “Yeni Çağda Çince Karakterli Sosyalizm” olarak adlandırılan fikirleri Parti Tüzüğü ve Anayasa’da yer aldı ve ÇKP’nin 2021’de partinin tarihine ilişkin kararında Xi, “düşünce kurucu lider” olarak tanımlandı. Mao ve Ding ile birlikte. .
Geçen yılki ÇKP Kongresi’nde partinin üst yönetim kadrolarına Xi’ye yakın isimler seçilirken, Parti Tüzüğü’nde yapılan değişiklikle Xi’nin partinin “çekirdek lideri” olduğu ve görüşlerinin dikkate alınacağı vurgulanmıştı. ÇKP gücüne rehberlik edin.