Bilişim 500 Şirketlerinin Ciroları 372 Milyar TL’ye Ulaştı
Bilişim bölümünün rehber araştırması olarak kabul edilen “Bilişim 500 – İLK BEŞ FİRMA Araştırması” tamamlandı. Araştırma sonuçlarına göre 2022 yılında ilk 500 bilişim şirketinin toplam geliri 372 milyar TL olurken, bir önceki yıla göre büyüme oranı yüzde 74 oldu. Araştırmaya bu yıl 89 yeni şirket katılırken, listedeki şirketlerden 187’si yüzde 100’ün üzerinde büyüme gösterdi.
Yine en yüksek büyüme yazılım segmentinden geldi. İlk 500 Bilişim Şirketi Birincilik Ödülünü Turkcell Aldı. 24 yıldır kamu, bilişim firmaları, bilişim yöneticileri ve akademiyi bir araya getiren ‘Bilişim 500 Ödül Töreni’nde mesajlarını ileten TC Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, şunları söyledi: , “Cumhurbaşkanımızın çizdiği milli teknoloji hamlesi ve Türkiye’nin asrın vizyonu çerçevesinde hareket ederek, ülkemizin bilişim altyapısını hep birlikte güçlendirmeliyiz. Bilişim sektörünün ülkemiz için bir refah kaynağı olması ancak yerli ve milli ürünlerimizle mümkün olabilir.”
M2S Araştırma ŞirketiŞirketin gerçekleştirdiği Türkiye’nin En Büyük 500 Bilişim Şirketi-Bilişim 500 Araştırması sonuçları 9 Ağustos 2023 tarihinde Fişekhane’de düzenlenen ödül töreninde açıklandı. Bilişim 500 Araştırması kapsamında “Distribütör”, “Sistem Entegratörü ve Ortağı”, “Uluslararası Merkezli Üretici/Üretici Temsilcisi”, “Türkiye Merkezli Üretici”, “Bilişim 500 Plus”Ve “Türkiye Ekonomisine Katkı”6 farklı ana kategoride dereceye girenlere ödülleri takdim edildi.
araştırmanın Türkiye Ekonomisine Katkı özel kategorisinde;Yılın Finans Bankacılığı Sektörü Yazılım Kategorisi Birincisi IntertechYılın Yapay Zeka Kategorisini kazandı KoçSistemalınmış. Yılın Ar-Ge Yatırımı Kategorisibirincisi Havelsan, Yılın Yazılım İhracatı Kategorisi Birincisi Enka Grup, Yılın Hizmet İhracatı Kategorisi birincisi Teleperformans Türkiyeoldu.
tören sponsorluğu KoçSistem, araştırma sponsorluğu Sistem Global, yayın sponsorluğu Este Bilişim ; sunum sponsorluğu Cloudistan, Iovis, Iron Mountain, Lenovo, Nagarro+MBIS‘ile ilgili tarafından üstlenilen ödül töreni; ‘Gitar Ustası’ olarak bilinen Sanatçı ve Bilişimci Taylan Dedeoğluadlı solo gitar performansıyla başladı.
açılış konuşması BTHABER Kümelenme Başkanı Murat GöçeBilişim 500 Ödül Töreni açılış programında, Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Lenovo Türkiye Genel Müdürü Emre Hantaloğlu, Este Bilişim CTO’su Erdinç Kapucu, Iron Mountain Türkiye Genel Müdürü Gamze Ergün, KoçSistem Genel Müdürü Mehmet Ali Akarca, Bulutistan Türkiye Genel Müdür Gökhan Gençtürk, Nagarro+MBIS Satış Müdürü Umut GüneyVe System Global Satış ve Pazarlama Müdürü Serra Yılmazkonuşmalarıyla.
Zirve Turkcell
Firmaların genel olarak ve ciro bilgilerine göre kendi kulvarında sıralandığı araştırma sonuçlarına göre; bu yıl bilgi işlem departmanının zirvesinde turkcellgerçekleşti. Türkiye’nin en büyük 10 bilişim şirketi; Turkcell, Türk Telekom, Vodafone, İndeks Bilgisayar, Arena, Teknosa, Bilkom Bilişim, Armada Bilgisayar, Penta TeknolojiVe Lenovo TürkiyeOlarak listelenmiş.
187 şirket yüzde 100’ün üzerinde büyüdü
2022 araştırmasında listelenen şirketlerin gelirleri TL bandında yüzde 74 artarak 372 milyar TL’ye ulaştı. Türkiye merkezli Üretici Yazılımları kategorisinde büyüme %84 oldu.
Sıralamada yer alan şirketlerden 187’si yüzde 100’ün üzerinde büyüme gösterirken, yazılım şirketi yüzde 501 ile en yüksek büyümeyi gerçekleştirdi. erka grupgerçekleştirilen
2022 sıralamasında yer alan şirketlerin dolar bazında ortalama yüzde 10 büyüdüğü, 165 şirketin ise bu ortalamanın üzerinde büyüdüğü gözlemlendi. 2022 yılında finans, perakende ve imalat gibi temel branşlar en yüksek teknoloji yatırımı yapan bölümler olarak öne çıkmaya devam etti. İş süreçlerinde verimliliği artırmaya yönelik yapay zeka ve nesnelerin interneti yatırımlarında artış yaşandı.
“Bilişim sektörünün hedefi küresel bir oyuncu olmaktır”
Bilişim sektörünün son 10 yılda yurtdışında yaptığı büyük yatırımlarla prestijini artırdığını ifade etti. BTHABER Kümelenme Başkanı Murat Göçe “Artık teknoloji şirketlerimizin amacı sadece ülke veya komşu ülkelerde değil, dünyada da var olmak. Yenilikçi ve dinamik olan şirketlerimiz gerçek zamanlı olarak doğru işler yaparak büyürler. Bu hıza ve gelişime ayak uyduramayanlar maalesef küçülüyor. Bölümdeki oyuncuların hedefleri büyüdükçe rekabet de artıyor. Çağa ayak uydurarak yeni teknolojilere adım atan firmaların daha avantajlı olduğunu görüyoruz. Yapay zekanın ön plana çıktığı bu dönemde yazılıma yatırım yapan firmalar öne geçiyor.”
FinTech, InsurTech ve oyun şirketlerine davet
Bilişim 500 Araştırması’nın tüm şube için yol gösterici bir rol üstlendiğini; Birleştirici etkisi ile kamu, bilişim firmaları, bilişim yöneticileri ve akademisyenleri bir araya getiren yegane yapı olduğunu belirterek, göçmen ; “Bilişim 500 Araştırması, 24 yıldır küresel yatırımcı firmaların ve ülkemizin BT yöneticilerinin yol göstericisi oldu. Araştırmaya katılım ne kadar yüksek olursa, sonuçlar o kadar segment analizi haline gelir. Araştırmamızda firmalar cirolarına göre uygun kategorilerde sıralanırken, Bilişim 500 Plus bölümümüzün araştırmamızda yeni ve yenilikçi teknolojileri ile sektöre giren firmalarımız ile genç ve hızlı büyüyen firmalarımız için ayrı bir önemi vardır. Sadece en büyük 500 sıralamasını değil kategorileri de içeren araştırmamız dolayısıyla tüm firmalarımızı kapsıyor, firmalar kendi kategorilerinde yer alma imkanı buluyor. Özellikle FinTech, InsurTech ve oyun firmaları gibi araştırmadan uzak duran yapıların katılımı çok değerli. Araştırmanın zenginleştirilmesi hepimiz için değerlidir. Bu araştırma, tüm departmanın desteklemesi ve koruması gereken çok değerli bir veri kaynağıdır.”
Ömer Fatih Sayan: “Bilişim sektörünün ülkemiz için bir refah kaynağı haline gelmesi ancak yerli ve milli ürünlerimizle mümkündür”
olayla ilgili bildirimlerini aktardığı görüntü ile aktardı. Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan , “Bugün bilişim dünyasının en seçkin etkinliklerinden biri için bir araya geldik. Bilişim 500 ödül töreni, bu büyülü endüstrinin başarılarını kutlamak için bir fırsattır.” Bu etkinliğin, alanında öncü, vizyoner ve cesur girişimcileri tanımak ve özverili çalışmalarını takdir etmek için değerli bir fırsat olduğunu belirtti.
İleri teknolojilerin sürekli yenilenen gücünün hayatımızı kolaylaştırırken dünyamızı dönüştürmeye devam ettiğini sözlerine ekledi. Sayan “Bu bölüm sadece kodlar, donanımlar ve algoritmalar değil, aynı zamanda insanlık için bir dönüm noktası olacak çözümler, uygulamalar ve hizmetlerden oluşuyor. Bilişim sektörü sadece iş dünyasını değil, sosyal hayatımızı da dönüştürüyor ve hiçliğin ortasında daha güçlü bir toplum yaratmamızı sağlıyor. BT profesyonelleri olarak sorumluluğumuzun ve etkimizin farkında olmalı ve teknolojinin insanlara nasıl değer kattığını asla unutmamalıyız. Sektördeki her kişi ve kuruluşun ilerlemesi için elimizden gelenin en iyisini yapmaya devam edeceğiz. Bilişim bölümünü ülkemiz için bir refah kaynağı haline getirmek ancak yerli ve milli çalışmalarımızla mümkündür. Cumhurbaşkanımızın çizdiği milli teknoloji atılımı ve Türkiye’nin asrın vizyonu çerçevesinde hareket ederek ülkemizin bilişim altyapısını hep birlikte güçlendirmeliyiz.
“Ülkemizi bir çağa taşımak en önemli görevimizdir”
Şubeyi yurtdışında tanıtırken en çok kullandıkları referansın Bilişim 500 olduğunu ifade etti. KoçSistem Genel Müdürü Mehmet Ali Akarca; “ KoçSistem olarak ülkemizin 100 yıllık Cumhuriyet tarihinde 78 yıldır hep kendimizi geliştirmeye ve yeni alanlara açılmaya odaklandık. Hem bize hem de bölümümüze çok değerli bir görev düşüyor; ülkemizi bir çağa taşımaktır. Önümüzdeki fırsatları sadece kendimiz için değil, gelecek nesiller için de iyi değerlendirmeliyiz. Ülkelerin arasındaki boşlukları yapay zeka ile kapatmak artık daha kolay. KoçSistem, Koç Dijital ve Koç Savunma şirketlerindeki Ar-Ge merkezlerimiz ve iş ortaklarımızla birlikte değer yaratmaya, Suudi Arabistan’dan Amerika’ya kadar geniş bir coğrafyaya teknolojimizi ihraç etmeye ve kendi mühendislerimiz tarafından geliştirilen çözümler sunmaya devam edeceğiz.”
“Bilişim ihracatçılarına yaklaşık 422 milyon TL destek verildi”
System Global Satış ve Pazarlama Müdürü Serra Yılmaz Konuşmasında, “Yeni nesil finansman kaynaklarına erişimin kolaylaştırılması öncelikli hedeflerimizin arasında yer alıyor. Yurt dışına açılmak isteyen, ihracatla büyümeyi hedefleyen firmaların yanında olmak bizim için çok değerli. Ülkemizin bilişim ihracatına baktığımızda 2018-2022 ortalarında dolar bazında yıllık %10 büyüme elde ettiğimizi görüyoruz. TÜBİSAD’ın açıkladığı son verilere göre 2022’de toplam bilişim ihracatı 28,6 milyar TL’ye ulaştı. Bunun 24 milyar TL’si yazılım şirketlerinden geliyor. Dünya ihracatından aldığımız pay ise %0,3. Bu bize şunu gösteriyor; İyi bir büyüme kaydediyoruz ama daha gidilecek çok yol var. Bilişim ve yazılım bölümünde faaliyet gösteren şirketlerin büyüme eğrilerine baktığımızda, sağlanan teşvik ve bazların büyüme ve küreselleşme sürecinde kaldıraç etkisi olduğunu görüyoruz. Geçen yıl bilişim ihracatçılarına yaklaşık 422 milyon TL hibe verildi. Bilişim firmaları için önümüzdeki dönemin gündem maddeleri ihracat, küreselleşme, Ar-Ge ve inovasyon olacak. Bunun için yeni nesil finansman kaynaklarının doğru kullanılması ve değerlendirilmesi çok değerli. Bu sağlandığında Türk firmalarının teknoloji ihracatındaki başarısı artacaktır.”
Yapay zeka, teknolojiyi ileriye taşıyacak en değerli yatırımlardan biridir.
Türkiye bilişim pazarının çok hızlı geliştiğine ve taşınabilir teknolojilerin yaygınlaşmasıyla birlikte şirketlerin dijitalleşme çalışmalarının da bu gelişime büyük katkı sağladığına dikkat çeken Prof. Este IT CTO’su Erdinç Kapucu “Teknolojiyi ileriye taşıyacak en önemli yatırımlardan biri yapay zeka. Son 8 aya baktığımızda yapay zekanın artık son tüketicilerin hayatına girdiğini görüyoruz. Yapay zeka konusunda yeni mühendislik türleri müşteri beklentilerine açılıyor, üniversiteler bu alanda bölümler açıyor. Bu alanların çeşitlendirilmesi sektöre öğrenci kazandırılması açısından çok anlamlı” dedi.
35 Yıllık Emek Ödülleri
“Yeni yüzyılımızda daha da ileri”tema Ayrıca 35 yıldır görev yapan bilgi işlem departmanı ile düzenlenen törende Serhan Demirer, Cüneyt Kalpakoğlu, Tufan Alatan, Sinan Oymacı, Ken Bradley, Kenan AltınsaatVe Dr. Reha ÇetinKendisine ödüller de verildi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı