Haber

Mahkeme, profesörün basına açıklama yaptığı için maaşını kesen rektörlüğü haksız buldu.

İzmir 3. İdare Mahkemesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğünün ANKA Haber Ajansı ve Birgün Gazetesi’ne verdiği ifadeler nedeniyle Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Semih Çelenk’e uygulanan maaş kesintisi” yasaya aykırıydı. Mahkeme, Prof. Dr.’nin maaşından kesilen meblağların faiziyle birlikte Çelenk’e iade edilmesine karar verdi.

ANKA’nın haberine göre Hoş Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Semih Çelenk hakkında o dönemde disiplin soruşturması açıldı. ‘İlerleme cezası’ verilen Prof. Dr. Çelenk üç kez ‘görünürde ihtiyaç’ nedeniyle görevden alındı. prof. Dr. Çelenk’in fakülte yönetiminin kararlarına karşı açtığı davada mahkeme yürütmeyi durdurma kararı aldı.

Dava süreci devam ederken, DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Disiplin Kurulu, 6 Aralık 2021’de soruşturma evraklarını yeniden açtı ve Prof. Dr. Çelenk’e ‘maaş kesintisi’ yapmıştı. Kademeli ilerleme cezası da verilen Çelenk’e devam eden disiplin soruşturmaları nedeniyle brüt maaşın yarısı kadar ceza kesileceği bildirildi.

O dönemde ANKA Haber Ajansı’na konuşan Prof. Dr. Semih Çelenk, bu cezaları ve soruşturmaları yargıya taşıyacağını belirterek, “Konuyla ilgili görüş belirtmek istemiyorum. 4’ü sonuçlanmış 4’ü devam eden 8 davadan yargıya intikal etmiş bir konu hakkında yorum yapmak istemiyorum.Ben kendi işime bakmak istiyorum.Artık Haldun’la meşgulüm. Taner’in önümüzdeki günlerde sahneleyeceğim ‘Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım’ adlı oyunu. Hoca’nın Efruz ve Vicdani’ye söylediği bir söz vardır. Haldun Bey’i rahmetle anıyorum.”

MAHKEME: KESİNTİYİ HUKUKİ İLGİYLE İADE ETMEK

İzmir 3. İdare Mahkemesi, basına açıklama yaptığı gerekçesiyle “aylıktan 1/8 oranında kesme” cezasına karşı Prof. Dr. Çelenk’in açtığı davada kararını açıkladı.

Mahkeme, rektörlüğünü AK Parti eski Milletvekili Nükhet Hotar’ın yaptığı DEU’yu haksız buldu. DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Disiplin Kurulu’nun aldığı kararın hukuka aykırı olduğuna karar veren mahkeme, Prof.Dr. Mahkeme, yargılama giderlerini DEÜ Rektörlüğü’ne bıraktı.

‘DAVACI KENDİNE SORULAN SORULARA CEVAP VERDİ’

Mahkemenin oy birliği ile aldığı kararda şu ifadelere yer verildi:

“Dosyadaki bilgi ve belgelerin birlikte değerlendirilmesinden, davacının cezalandırılmasına neden olan haberlerin içeriği, davacının kendisine yöneltilen soruları yanıtlaması, davalı yönetim kurulları tarafından alınan kararlarda herhangi bir gelişigüzel ibare yer almaması. kurum veya üyeleri aleyhine davranışa sebebiyet verme kastı olmadığı, alınan kararların içeriğine değinildiği, kararlara karşı dava açacağını belirttiği göz önünde bulundurularak, bu süreçte hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varıldı. söz konusu kanunda belirtilen “kuruluşa ve onun yetkisine karşı davranışa neden olmak amacıyla” yaptığı sabit olmadığı için.

Dava konusu süreçte hukuka aykırılık bulunmadığından, işlem nedeniyle mahrum kalacağı nakit haklarının, kesinti tarihinden itibaren işleyecek kanuni faizi ile birlikte ödenmesi gerekmektedir.

Açıklanan sebeplerle dava konusu işlem iptal edilir, davacının işlem nedeniyle mahrum kalacağı nakit hakları, davalı idare tarafından davacıya davalı idare tarafından davacıya dava tarihinden itibaren tahakkuk edecek kanuni faizi ile birlikte ödenir. karar tarihinde yürürlükte olan Avukatlık Asgari Fiyat Tarifesine göre belirlenen mahkeme gideri 610,10 TL ve 5.500 TL ile 11/11/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi. 00 TL davalı idareden alınıp davacıya verilir, artan posta ücreti talep edilmezse kararın tebliğinden itibaren 30 gün içinde kararın kesinleşmesinden sonra davacıya iade edilir. itiraz İzmir Bölge İdare Mahkemesi’ne açıktır. ” (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu