Haber

Cevdet Akay’dan Hükümetin Kalkınma Planına “Çek-Cak” Eleştirisi

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, hükümetin 12. Kalkınma Planı’nı şöyle anlattı: “Yine 12. Kalkınma Planı’nı incelediğimizde 983 başlık var. Bu başlıklarda ‘yapılacak’, ‘yapılacak’, ‘yapılacak’ ifadeleri yer alıyor. “Geliştirilecek”, “genişletilecek” gibi ifadeler genel olarak kullanılıyor ve “Bunların nasıl yapılacağına dair herhangi bir açıklama veya detayın yer almadığı, sanki bir plandan ziyade seçim beyannamesiymiş gibi bir metin olduğunu gördük. Açıkçası bunun daha somut verilerle, daha ileriye dönük bir vizyonla somutlaştırılmasını, nasıl gerçekleştirileceğinin belirtilmesini beklerdik” dedi.

Hükümetin 12. Kalkınma Planı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülüyor. Toplantının ilk gününde planı eleştiren CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay şunları söyledi:

“Planı genel olarak incelediğimizde 12. Kalkınma Planı’nın daha önceki kalkınma planlarındaki hedeflerin tekrarına dayandığını görüyoruz. Ulaşılamayan hedeflerin tekrar plana dahil edildiğini ve gerçekleştirilecek stratejilerin yer aldığını görüyoruz. bu hedefler yeniden belirleniyor. Hukuk sistemi, adalet, eğitim, göç durumu gibi kritik konularda da yeni bir vizyon açmadığını görüyoruz. Yine 12. Kalkınma Planı’nı incelediğimizde 983 başlık var. Bunlarda Başlıklarda genel olarak ‘yapılacak’, ‘yapılacak’, ‘geliştirilecek’, ‘genişletilecek’ kelimeleri kullanılıyor ve bunların plan değil, seçim beyanı gibi bir metin olduğunu gördük. nasıl yapılacağına dair herhangi bir açıklama veya detay… Açıkçası daha ileriye dönük bir vizyonun daha somut verilerle somutlaşmasını beklerdik.

“ENFLASYON HEDEFİNE NASIL ULAŞACAĞINI MERAK EDİYORUZ”

Planı incelediğimizde işsizliğin azaltılacağı, büyümenin iyileştirileceği, enflasyonun düşürüleceği yönünde ifadeler var, bu hedeflere ilişkin analizlerimizden elde ettiğim bazı bulguları size aktaracağım. Gayri safi yurt içi hasılanın 2023 yılında 2 trilyon dolar olması hedeflenirken 1 trilyon dolar olarak gerçekleştiği, 12. Kalkınma Planında ise 1,6 trilyon dolar olacağı belirtildi. Buradaki işsizlik oranının yüzde 7,5’e indirileceği söyleniyor. Enflasyonun tek haneli yüzde 4,7, 2023’te ise yüzde 61,5 olduğunu varsayarsak, tek haneye düştüğünde enflasyonu nasıl düşüreceğiz? Bu konuya gelince, ülkemizin genel dünya konjonktürel yapısı ve içinde bulunduğu durum nedeniyle elektrik fiyatlarının sürekli arttığı bir ortamdayız, akaryakıt fiyatları da artacak, dolayısıyla bu enerji sektöründeki maliyet artışları maliyet enflasyonunu tetikleyecek. Önümüzdeki dönemde ülkemizin en önemli sorunlarından biri de bu olacaktır. Durum böyle olunca yeni çıkarılan bir kararname ile gümrük vergisi fiyatları artırıldı; İplik, kumaş, dokuma ürünleri, hazır giyim ve hazır giyimde de 1 Kasım’da yürürlüğe girecek. Buradaki oranlar yüzde 10 ile 27 arasında, yüzde 10 ile 27 arasında artırıldı. Bu artırılırken yerli üreticinin korunması ve istihdamın artırılmasına yönelik durumların dikkate alındığına dair sözler var ama burada dokuma ve hazır giyim sanayicileri arasında da belirsizlik var. Burada maliyetlerin artmasına neden olacak, dokuma ürünlerinin maliyetini artıracak, fiyatlar genel seviyesini artırıcı etki yapacaktır. Dolayısıyla bu enflasyon hedefine nasıl ulaşılacağını merak ediyoruz ve bu konuda sizden somut bir açıklama bekliyoruz. Açıkçası genel yapı bu şekilde olduğu için bu hedefe ulaşılacağına dair tam ve kesin bir fikrinizin olmadığını düşünüyoruz. Maalesef ülkemiz çok zor bir durumda. Ukrayna-Rusya savaşı, alt bölgedeki Suriye ve Irak çalkantıları tabi ki şartlarımızı zorlaştırıyor. Önümüzdeki dönemde bu hedeflere ulaşma açısından nasıl olacağını hep birlikte göreceğiz.

“GRİ LİSTEDEN ÇIKACAK BİR ŞEY GÖRMEDİK”

Yine az önce iktidar milletvekillerimizin de söylediği şey bu, sabit sermaye yatırımlarının artırılmasıyla ilgili. Bildiğiniz gibi yatırımların ülkemize gelmesi için inanç gerekiyor. Yabancı kaynakların, bankaların ve uluslararası fonların bize güvenmesi gerekiyor. Artık bildiğiniz gibi 200 ülkenin kayıtlı olduğu Mali Eylem Görev Gücü kara para ve terörün finansmanıyla mücadelede ülkemizi gri listeye aldı. Yani gri listede olan ülkemize bu yatırımları çekmenin çok zor olduğunu hepimiz biliyoruz. Maliye Bakanımız da gri listeden çıkılması ve gerekli tedbirlerin alınacağı konusunda açıklama yaptı. İçişleri Bakanlığımız ve polis memurlarımız bu konuda çok değerli çalışmalar yapıyor. Terörle ilgili olsun, çetelerle olsun çok başarılı operasyonlar yürüttüler, bunun için kendilerine teşekkür ediyoruz ama bunun maliye politikası ve para politikası açısından da desteklenmesi gerekiyor. Bu planda gri listeden çıkmak ve sabit sermaye yatırımlarını ülkemize çekmek için ne yapmamız gerektiği konusunda somut bir şey göremedik. Bu konuyu açıklarsanız seviniriz, özellikle bunu ifade etmek istedim.”

adilcevazhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu